Grémium školstva: Spoločné verejné vyhlásenie politickým stranám pred voľbami do NR SR 2023

stavovské organizácie regionálneho školstva žiadajú garanciu stability

„Našou prioritou je napĺňanie individuálnych potrieb každého dieťaťa a mladého človeka, dosiahnutie jeho najvyššieho potenciálu vo vzdelávaní a vytvorenie priestoru pre naplnenie zmyslu ich života na Slovensku.“

Grémium školstva – 7 predstaviteľov najväčších stavovských organizácií regionálneho školstva, ktoré s dlhoročnou expertízou zastupujú záujmy štátnych aj neštátnych materských, základných a stredných škôl, ako aj základných umeleckých škôl a školských zariadení:

• Asociácia evanjelických škôl Slovenska
  • Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií
  • Asociácia stredných odborných škôl Slovenska
  • Asociácia súkromných škôl a školských zariadení
  • Združenie katolíckych škôl Slovenska
  • Združenie základných škôl Slovenska
  • Zväz školských asociácií a združení SR

v predvečer začiatku školského roka 2023/2024 vydalo spoločné verejné vyhlásenie, v ktorom vyzýva politikov i celú spoločnosť, aby si pred septembrovými voľbami uvedomili, že mnohé problémy sú dôsledkom rozhodovania nepripravených ľudí a toho, že sa vzdelávaniu dlhé roky nevenovala dostatočná pozornosť:

“Dialo sa tak aj napriek tomu, že školstvo a vzdelávanie patrilo ku sľubovaným prioritám takmer všetkých vlád, no v skutočnosti sa odsúvalo na okraj reálneho politického a verejného záujmu.

Závažným dôsledkom desaťročia devalvovaného školstva je spoločnosť charakterizovaná nevzdelanosťou a nekultúrnosťou. Sme svedkami výrazne nefunkčného systému vo všetkých oblastiach nášho verejného života. Kritickým dôsledkom tohto stavu je skutočnosť, že mladí ľudia strácajú dôveru v náš školský vzdelávací systém a nenachádzajú v našej krajine ďalšiu perspektívu svojho osobného ani pracovného života. Čoraz častejšie odchádzajú za vzdelaním a prácou do zahraničia bez vidiny skorého návratu.

Odmietame pokračovanie stavu, kde:

• sa strategicky a systémovo neriešili kľúčové problémy, stále absentujú dlhodobé a jasné vízie a stratégie v školstve, čoho dôsledkom je prehlbovanie zaostávania našich detí v kvalite vzdelávania voči väčšine európskych štátov;
  • sa nerešpektovali odborné stanoviská odborníkov a zmeny v školstve nastavovali politici bez ohľadu na negatívne dopady na nositeľov týchto zmien v praxi;
  • absentovala kontinuita v odbornom a koncepčnom riadení školstva. Kvalita a odbornosť bola podriadená deľbe politickej moci s častými výmenami na poste ministra a prerušovanie alebo zastavenie aj dobre nastavených zmien;
  • sa prehlboval modernizačný dlh a v dôsledku zanedbávania investícií do školstva nie sme pripravení a nedokážeme reflektovať moderné vzdelávacie trendy nevyhnutné pre prípravu mladých ľudí na pracovný trh 21. storočia.

Našou prioritou je napĺňanie individuálnych potrieb každého dieťaťa a mladého človeka, dosiahnutie jeho najvyššieho potenciálu vo vzdelávaní a vytvorenie priestoru pre naplnenie zmyslu ich života na Slovensku.”

Predstavitelia stavovských organizácií rešpektujúc princípy transparentnosti a nadstraníckosti vyzvali všetkých politikov a politické strany kandidujúce do Národnej rady SR, aby:

• predstavili konkrétne vízie koncepcie, riadenia a financovania školstva;
  • prijímali legislatívu transparentne a participatívne, rešpektujúc odborné stanoviská a v súlade s dlhodobou stratégiou školstva a vzdelávania a jej akčnými plánmi;
  • v Programovom vyhlásení vlády garantovali dôsledné plnenie zlepšovania kvality školstva na úroveň priemeru Európskej únie, a to najmä:
    • prijatie Národnej stratégie vzdelávania do roku 2030+;
    • zjednotenie správy, riadenia a financovania školstva pod MŠVVaŠ SR a rozumné a efektívne rozdeľovanie a používanie finančných prostriedkov tak, aby slúžili vzdelávaniu detí, a nie existencii rezortu;
    • zabezpečenie systémovej garancie dostatočne silného a stabilného zdroja financií na pokrytie základných nákladov pre školy a školské zariadenia, odolného voči vonkajším zmenám v ekonomickom cykle;
    • efektívnu reguláciu školskej siete, najmä na úseku stredného školstva, ktorá umožní každému žiakovi rozvíjať sa podľa jeho reálneho záujmu a kompetenčne ho vybaví na  flexibilný trh práce v širokom horizonte 21. storočia, a nie na bezprostredné potreby zamestnávateľov
    • zvýšenie sociálneho, spoločenského a finančného statusu učiteľa vrátane zabezpečenia dôstojných pracovných podmienok a zvýšenia atraktivity učiteľského povolania;
    • systémovú podporu inkluzívneho vzdelávania a zmysluplnej kurikulárnej reformy nielen v primárnom vzdelávaní, ale aj v ďalších stupňoch vzdelávania;o premyslenú, v praxi realizovateľnú modernizáciu vzdelávania, ktorého štandardnou súčasťou bude aj pravidelne obnovujúce sa digitálne vybavenie.

Predstavitelia stavovských organizácií zdôraznili, že riadenie školstva v termínovom horizonte volebných období je nezodpovedné a pripomenuli, že vzdelávanie pripravuje podmienky na prosperitu a charakter spoločnosti o dvadsať
rokov a preto presadzovanie úzkych predstáv a záujmov je neprípustné a ponúkli dlhoročnú expertízu a participáciu pri nastavovaní najlepších možných riešení tak, aby sa pre každé dieťa a žiaka stala škola/školské zariadenie bezpečným a podnetným prostredím napĺňajúcim ich potenciál.

Spoločné vyhlásenie bolo odoslané 31. augusta 2023 všetkým 25 stranám a hnutiam kandidujúcim vo voľbách do NR SR na verejne dostupné mailové adresy a zároveň bola informácia i znenie vyhlásenia poskytnutá médiám prostredníctvom ASŠŠZ.

Pin It on Pinterest